Кюфтета „Птиче гнездо”


Необходими продукти:

500 г говежда кайма
2 филийки бял хляб
50 мл мляко
1 яйце
1 глава бял лук
2 глави червен лук
3 чушки
3-4 домата
2 с.л. нарязан пресен магданоз
100 г пикантен сос или кетчуп
125 г кисело мляко
100 г настърган кашкавал
0,5 ч.л. сол
0,5 ч.л. черен пипер
0,5 ч.л. червен пипер
0,5 ч.л. лют червен пипер

Начин на приготвяне:

1. Смесете говеждото мляно месо с лука, нарязан на дребно. Накиснете хляба в млякото, изцедете го и го натрошете в каймата. Сложете солта, черния пипер, червения пипер, яйцето и омесете добре до хомогенна смес. Оставете каймата за 10 минути в хладилник.

2. Почистете добре чушките от семената. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 1-2 см. После нарежете доматите и червения лук на тънки шайби. Остатъците от чушките и доматите нарежете на дребни кубчета и ги изсипете в каймата заедно със ситно нарязания магданоз. Добре омесете каймата.

3. Подредете кръгчетата чушки в тава, която предварително сте застелили с хартия за печене. Кръгчетата трябва да се напълнят с месната плънка. С помощта на лъжица изравнете отгоре каймата и полейте всяко напълнено кръгче с една лъжица кетчуп или пикантен сос. Отгоре на всяка чушка сложете и по една шайба червен лук. Лукът  трябва да се намаже с кисело мляко, след което се покрива с кръгче домат.

4. Поръсете доматите с лют червен пипер и ги намажете с кисело мляко. Печете кюфтетата 30 минути, в загрята на 200 градуса фурна. Извадете тавата от фурната, поръсете кюфтетата с настърган кашкавал и отново сложете тавата във фурната за 5 минути. Кашкавалът трябва да се разтопи и да придобие красив златист цвят.

Публикуване на коментар

0 Коментари