Рецепта за шоколадов тарт с ягоди




Нужните продутки:

300 гр. пресни ягоди
250 гр. брашно
200 мл. сладкарска сметана
250 гр. млечен шоколад
120-130 гр. пудра захар
150 гр. краве масло
1 щипка сол
1 бр. ванилия
1 яйце
1 кг. морска сол
30 гр. глюкоза

Начин на приготвяне:

Най-напред си смесваме пресятото брашно, пудрата захар и 100 гр. от студеното краве масло. Започваме да бъркаме и да трошим маслото в продължение на 5-6 минути с помощта на ръцете си, също така си включваме фурната на 180 градуса с вентилатор да загрява. Сместта ни трябва да се получи на трохи. Добавяме си яйцето и продължаваме да бъркаме с ръцете си, докато се получи тесто. Месим в продължение на 5-6 минути, докато се получи тесто, което не се разпада. Овиваме го в прозрачно фолио и го оставяме в хладилника за 40 минути, докато приготвяме останалата част от нашата рецепта.

Следва да си кипна сметаната в тенджерка на котлона на силен огън. След като сметаната започне да бълбука я махаме от котлона и я изливаме при натрошения или нарязан на ситно шоколад. Добавяме глюкозата и останалото краве масло и започваме да бъркам, докато се получи еднородна смес. Следва да се нарежа ягодите на тънки филийки.

Вадим тестото от хладилника и търпеливо го разстиламе с помощта на точилка с големина приблизително равна на тази на формата на тарта, като се стараем тестото да не се разпада. Преместваме тестото във формата и оформяме добре ъгълчетата му. Дебелината на тестото във формата трябва да е приблизително една и също по цялата повърхност. Следва с вилица да си надупчим дъното на тестото. Покриваме с хартия за печене тестото във формата и върху хартията разполагам морската сол, така че да запълни формата и при печенето да не позволи на тарта да придобие по-различно форма или да се надуе. Формата с тарта отива във фурната за около 20 минути. Махаме хартията и солта и печем за още 5-10 минути, за да придобие златист загат тартът. Оставяме да изстине за малко, а след това добавяме ягодите най-напред и отгоре шоколада, който заглаждаме, за да скрие ягодите. Можем да го декорираме. Отива за 4 часа в хладилника преди консумация.

Публикуване на коментар

0 Коментари