Рецепта за пърленки на тиган




Нужните продутки:

240 гр. брашно
1/2 пакетче (саше) суха мая
190 мл. хладка вода
1 ч.л. мед
1 яйце
1/2 ч.л. сол
по желание 2-3 скилидки чесън, които можем да настържем върху горещата пърленка
олио

Начин на приготвяне:

Най-напред в дълбока и широка купа си смесваме захарта, маята и водата. Разбъркваме ги добре с помощта на телена бъркалка и оставяме настрани сместта за 5 минути или докато маята шупне (леко се повдигне).

Следващата стъпка е да си добавим меда към сместта, а също така да започнем да добавяме постепенно вече омесеното със солта брашно. Бъркайки в продължитение на 10 минути се образува тесто, което можем да се прехвърлим върху обрашнен плот. Месим за още 10 минути или докато се получи гладко, меко и нелепящо се тесто. Можем да добавим още брашно, ако е нужно. Възможно е да използваме миксер или хлебопекарна за омесването на тестото.

Поставяме вече омесеното тесто в омазнен съд и го покриваме с прозрачно фолио или кърпа. Оставяме съда настрани за 30-40 минути или докато тестото удвои обема си.

След като тестото вече е втасало, си го разделяме на 10 равни парчета. Омесваме наново всяко едно от тях и ги оформяме като малки и стегнат топчета, като това може да стане с придърпване на тестото към центъра и затварянето на долната му част.

Разточваме с помощта на точилка всяко едно от топчетата на тънко. Следва да си омазним тестото от двете страни. През това време си сгорещяваме тиган без мазнина. След като се е сгорещил, добавяме пърленките. Печем ги за по 4-5 минути от всяка страна или докато придобият желания от нас загар. Пожелание можем да си намажем пърленките с настръган чесън накрая.

Публикуване на коментар

0 Коментари