Рецепта за усукана пита със сирене




Нужните продукти:

700 гр. брашно
4 с. л кисело мляко
3 с. л олио
300 мл. прясно мляко
2 яйца
200 гр. сирене
1 с.л сол
1с. л захар
1 пакетче жива мая

Начин на приготвяне:

Най-напред в дълбока и широка купа си смесваме млякото, захарта и натрошената мая. Разбъркваме добре продуктите и оставяме настрани купата за 5 минути, докато маята шупне (надигне). Следва да добавим към сместа олиото, киселото мляко, солта и яйцата, като си запазваме единия жълтък от яйцата, за да намажем питката, преди да я сложем да се печем.

Разбъркваме добре сместа, след което започваме постепенно да си добавяме брашно. Бъркаме и добавяме брашно, докато се образува тесто, което можем да месим. Поръсваме си плота с брашно и започваме да месим тестото. При нужда си добавяме още брашно по време на месенето. Месим докато се получи гладко и меко тесто, което не се лепи по пръстите.

Вече омесено тестото го разделяме на три части. Офорямеме си трите парчета на топчета тесто. Вземаме си едно по едно топчетата и започваме да ги разстиламе, докато се получи кръгла форма с дебелина най-много 0,5 см. Вземаме едни от разточените кръгове, слагаме го върху хартия за печене и го намазваме добре с мекото краве масло. Натрошаваме си сирене върху намазания кръг. Отново си разстилавам тесто в кръгла форма и го налагам върху първото. И така с третото парче тесто, като не забравяме сиренето помежду им. Остани ни да си оформим питката финално. Разрязваме си получилия се дебел кръг на 16 парчета като за пица през равно разстояние, като оставяме по един неголям кръг, от който тръгват разрезите. Хващем си всяко от парчетата и го налагаме върху съседното. След това хващаме отдолу всяка двойка теста и ги осукваме, подгъваме и редим в центъра. Трябва да се получи красиви осукани кръгчета, наредни едни до други в центъра.

Оставяме питката да втаса покрита поне за час и половина или докато втаса добре и удвои обема си. Намазваме я с жълтък и така тавата с питката отива във фурната най-напред за 30 минути на 50 градуса с вентилатор, после за 1 час на 100 градуса, а след това на 220 градуса, докато придобия златист загар.

Публикуване на коментар

0 Коментари