Рецепта за невероятна домашна пица




Нужните продукти:

1. За тестото:
За три стандартни пици:
500 гр. брашно за пица (италианско по възможност)
320 мл. хладка вода (водата трябва нито да е гореща, нито студена, а с нормална стайна температура, за да може маята да шупне)
1 саше суха мая (може да се използва и кубче мая)
1 ч.л. сол
1 с.л. бяла кристална захар (обикновена)
3-4 с.л. зехтин (олио)

За плънката (по Ваше желание):
30-40 гр. маслини без костилка (в моя случай гръцки)
1 пакетче моцарела (125 гр. или повече пожелание)
100-150 гр. български кашкавал с нормално ниво на масленост (БДС по възможност или друг кашвакал с високо качество)
2-3  бр. гъби печурки
200 пушен гръцки бекон (или друг бекон, свинско филе, пилешко пушено или друго месо по Ваше желание)
100 мл. готварска сметана (неподсладена). Ако не обичате сметана можете да използвате доматен сос. За най-добри резултата си купете смлени чисти домати без подправки във вид на паста, но не и пюре.

Начин на приготвяне:
1. Смесваме маята, захарта и водата. Разбъркваме добре сместта и я оставяме за 5-6 минути настрани, докато маята шупне (леко се повдигне).
2.  Започваме постепенно да добавяме брашното към маяната смес, като преди това сме го разбъркали добре със солта. Също си добавяме и зехтина. Ако използваме миксер, постепенно добавяме брашното и бъркаме на бавна скорост, докато се образува тестото. Ако месим наръка, си добавяме постепенно брашното.
3. Вече образувало се тестото, продължаваме да го месим, докато се получи идеално гладко топче. То трябва да е меко, разтегливо и лепкаво, но да не оставя парченца тесто по ръцете по плота или по стените на купата на миксера.
4. Разделяме си тестото на три части. Ако желаем да сме съвсем прецизни, то можем да използваме кухненски кантар или друга технология за измерване теглото на тестото. След това омесваме всяка едно от топките както е показано в клипа на 2:00.
5. Слагаме трите топките тесто в добре омазнен съд на разстояние една от друга, така че като втасат да не залепнат една в друга. Покриваме съда с прозрачно фолио и го оставяме на топло място, докато топките втасат за около час.
6. Натискаме вече подулото се тесто с дланта си, за да му изкараме въздуха, след което търпеливо с помощта на точилка или по друг начин си го разточваме, като се стараем то да не е прекалено тънко в средата. Разбира се, не трябва и да е много дебело. Оформяме коричките по наш вкус - по-дебели или по-тънки.
7. Нанасяме си соса и го разпределяме равномерно върху разточеното тесто, като се стараем да не обхващаме коричките.
8. Започваме да нанасяме продуктите както е показано в клип, като се стараем да не претрупаме пицата. Хубаво е продуктите да бъдат разположени равномерно, за да може всяко отрязано парче да съдържа всички продукти. Поливаме си пицата с малко зехтин, намазваме корички леко със зехтин или олио.
8. Последната стъпка е да изпечем пицата за 7-11 минути (в зависимост от фурната), в предварително загрята фурна на 240 градуса по целзий с вентилатор, но без горен реотан. Извадете пицата от фурната, тогава когато сте задоволени със загара, който е получил пицата. Оставете я за 2-3 минути настарни, за да си "отдъхне" след което я разрежете на колкото желаете парчета.

Публикуване на коментар

0 Коментари