Еклерова торта


  • Десерт
  • до 2часа30мин.
  • 8Порции 
    Необходими продукти:
    За блата:

    4 яйца
    4 с.л. брашно 4 с.л. захар
    1 ч.л. бакпулвер /1/2 пакетче/

    За еклерите:

    250 мл прясно мляко
    50 г краве масло
    150 г брашно
    3 яйца
    1 щипка сол
    1/2 ч.л. захар

    За крема за еклерите:

    500 мл прясно мляко
    3 жълтъка
    75 г брашно
    120 г захар
    10 г краве масло
    1 капсула ванилия

    За крем брюле:

    500 мл животинска сметана
    150 мл прясно мляко
    150 г захар /1 ч.ч./
    6 жълтъка
    1/2 пак желатин
    1 капсула ванилия

     Начин на приготвяне:

    1:В суха купа се пресява 4 с.л. брашно заедно с 1 ч.л. бакпулвер и сместа се добавя при белтъците. Разбърква се с шпатула добре и накрая се слагат отделените четири жълтъци. С миксер се разбива на ниски обороти за кратко.

    2:В тава с диаметър 22 см поставяме хартия за печене. Изсипваме тестената смес и я печем в ниската част на предварително загрята на 220 градуса фурна, за 18-20 мин.Изключва се фурната и при полуотоворен капак блата се оставя за 20-30 мин , преди да се извади и изстине напълно. Това е важно за да не

    3:Оставяме блата да изстине, след което го разрязваме на две.

    4:Приготвяме еклери. 250 мл мляко се нагрява, прибавя се 50гр краве масло. Поръсва се със щипка сол и 1/2 ч.л. захар. След като сместа заври, оттегляме тенджерата от котлона.

    5:Изсипваме предварително пресято 150гр брашно, като енергично разбъркваме с дървена лъжица докато се получи топка тесто която се отлепва от стените тенджерката.

    6:С помощта на пош оформяме малки топчета в намаслена тава Печем ги в предварително загрята фурна при температура на 200-220 градуса, в продължение на 15-18 мин. След тяхното изпичане, ги оставяме за 15мин във изключена фурна с леко отворена врата.Тогава се изваждат и оставят напълно да изстинат. Ак

    7:Приготвяме крема за еклерите. Сваряваме 400 мл прясно мляко и го смесваме със 120 гр захар. В отделен съд разбиваме жълтъците на три яйца и 75гр. брашно.

    8:Добавяме останалите 100 мл студено мляко. Изливаме на тънка струйка горещото мляко, загряваме сместа при непрекъснато бъркане. Слагаме 10гр краве масло и 1 капсула ванилия. С фолио се покрива плътно крема и оставя да се охлади.

    9:Изстиналите еклери се пълнят със студения крем с помощта на пош.

    1:0Приготвя се крем брюле. Загрява се в тенджерка 500 мл сметана, 150 мл прясно мляко и 150гр захар. малко преди да заври, се прибавят предварително разбити с вилица 6 жълтъци. Вари се на слаб огън при непрекъснато разбъркване с тел до сгъстяването на крема.

    11:Изпеченият блат заливаме с една част от крема. Покриваме с втория блат, нареждаме пълнените еклери и поливаме с останалия крем. Изчакваме няколко часа, за да се стегне, след което поръсваме с крокан.

    12:Приготвя се блата. Отделят се в суха купа белтъците на четири яйца, разбиват се с миксер до получаване на пухкава пяна. Тогава се прибавя постепенно 4 с.л. захар и разбиването продължава докато се получи твърд сняг.

    13:В купичка се слага 1/2 пакетче желатин ( 1 с.л. ) и залива с 5 с.л. студена вода. Оставя се да набъбнел

    14:Сметаната със жълтъци се маха от котолона, оставя се за 10 минути да спадне температурата и тогава се слага, разтворения желатин, поръсва се с 1 капсула ванилия и хубаво се разбърква.

    15:Прехвърляме в купа и слагаме първото яйце бие се много добре с миксер за 2-3 мин. Тогава се слага второто яйце, отново се бие 2-3 мин. на средна скорост и така продължаваме с добавянето и разбиването на последното яйце. Тестото трябва да е твърдо и да е лъскаво.


Публикуване на коментар

0 Коментари