Пухкави понички с шоколадова глазура


Съставки:

500 г брашно
200 мл прясно мляко
100 г пудра захар
50 г краве масло (на стайна температура)
20 г захар ванилия
10 г суха мая
1 яйце
1 ч. л. сол
кора на един лимон
100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад
30 г сладкарска украса

Начин на приготвяне:

1. Залейте с топло мляко сухата мая и захарта ванилия. Оставете сместа в продължение на 10 минути, за да се активира маята. Добавете към сместа пресято брашно, яйце, пудра захар, сол и лимонова кора. Разбъркайте съставките с дървена лъжица и добавете краве маслото.
2. Замесете тесто върху работната повърхност на масата с брашно в продължение на 10 минути. Тестото трябва да се получи гладко, но не лепкаво. Сложете тестото в намазана с растително масло купа и намажете го със същото масло. Покрийте тестото с кърпа и оставете го за 1 час за да се отпусне и да се надигне. Обемът на тестото трябва да се удвои.
3. Сложете тестото върху работната повърхност на масата, поръсете го с брашно и разточете кора с дебелина 5 см. С помощта на чаша изрежете от тестото кръгчета. В средата на всяко кръгче направете кръгла дупчица с помощта на капачка от бутилка. От тестените остатъци отново направете топка и я оставете да отдъхне за около 5 минути. Отново разточете тестото и го нарежете на кръгчета за бъдещите понички.
4. Разстелете всичките понички в тава с пергаментова хартия, покрийте ги с кърпа и оставете ги за 15 минути да втасат. Печете поничките при 190°C около 15 минути. Извадете готовите понички от фурната и оставете ги да изстиват върху решетка.
5. Разтопете всичките видове шоколад във водна баня. Потопете поничката в разтопен шоколад и отново сложете я върху решетка, за да изтече излишния шоколад. Декорирайте глазираните понички със сладкарски украси.

Добър апетит.

Време за приготвяне: 60 минути
Време за печене: 30 минути
Ниво на сложност: лесно
Сервиране: за десерт
Брой порции: 8

Публикуване на коментар

0 Коментари