Рецепта за пита със сирене




Нужните продукти:

700 гр. брашно
4 с. л кисело мляко
3 с. л олио
300 мл. прясно мляко
2 яйца
200 гр. сирене
1 с.л сол
1с. л захар
1 пакетче жива мая

Начин на приготвяне:

Най-напред в дълбока и широка купа си смесваме млякото, захарта и натрошената мая. Разбъркваме добре продуктите и оставяме настрани купата за 5 минути, докато маята шупне (надигне). Следва да добавим към сместа олиото, киселото мляко, солта и яйцата, като си запазваме единия жълтък от яйцата, за да намажем питката, преди да я сложем да се печем.
Разбъркваме добре сместа, след което започваме постепенно да си добавяме брашно. Бъркаме и добавяме брашно, докато се образува тесто, което можем да месим. Поръсваме си плота с брашно и започваме да месим тестото. При нужда си добавяме още брашно по време на месенето. Месим докато се получи гладко и меко тесто, което не се лепи по пръстите.
Вече омесено тестото го оставяме под кърпа в купа или под прозрачно фолио за 20 минути да втаса.
Следва да си разточим тестото в правоъгълна форма. Започваме да правим вертикални разрези на по 2 см. един от друг от горе на долу до средата на тестото. Правим разрезите по дължина (кратката страна).
Следващата стъпка е да си нанесем плънката върху частта, която не сме рязали (цялата част). Преди да нанесем сиренето, си намазваме питката с разтопено краве масло или с олио. Една от последните стъпки е да си навием питката. Започваме да навиваме тестото на руло като започвам от долната (цялата част) нагоре. Накрая завиваме в кръг образувалото се продълговато сгънато тесто.
Остани ни да намежем питката с разбития жълтък. Преди това сме преместили тестото в омазнена тава, която отива във фурната най-напред за 30 минути на 50 градуса с вентилатор да довтаса. След тези 30 минути на 50 градуса си увеличаваме температурата на 100 градуса и печем питката 1 час. След това увеличаваме температурата на 220 градуса и печем до придобиване на желания от нас загар.

Публикуване на коментар

0 Коментари